In de zomer van 2021 kwamen er naar schatting 625 vrouwelijke evacuees uit Afghanistan blijkt uit cijfers van het ministerie van Defensie. Daarnaast zijn er nog een aantal op de vlucht, onderweg naar een veilige plek in bijvoorbeeld Nederland. De plotselinge toestroom van Afghanen komt, omdat ze op de vlucht zijn voor de Taliban. Nadat zij razendsnel de belangrijkste Afghaanse steden heeft ingenomen toen de buitenlandse legers hadden aangekondigd te vertrekken.
Aangekomen in Nederland beginnen de vrouwen met hun integratieproces. Alleen, hoe lastig is dat? Vrouwen integreren namelijk minder goed dan mannen laat onderzoek van onder andere Kennisplatform Integratie & Samenleving (KIS) zien. Maar geldt dit ook voor de Afghaanse vrouwen? Integreren zij minder snel in de Nederlandse samenleving dan Afghaanse mannen?
En wanneer ben je dan geïntegreerd? Bora Avrić, onderzoeker bij KIS legt uit dat integratie een lastig begrip is. "Er is geen beleid met richtlijnen vanuit de overheid dat aangeeft wanneer iemand geïntegreerd is. Wanneer iemand is geïntegreerd, is iets dat je als samenleving bepaalt, dus dat betekent dat die definitie per persoon kan verschillen. Wat we wel weten is dat het voor vrouwen met een migratieachtergrond vaak moeilijker is om te participeren in de samenleving."
De samenleving, maar ook ieder persoon apart, bepaalt wanneer iemand is geïntegreerd. 
- Bora Avric