Hoe kan dit beter?
Volgens Bora Avrić kan verbetering komen vanuit de gemeente. “Die kan bijvoorbeeld inzetten op speciale voorlichtingen voor vrouwen. Want op dit moment zijn voorlichtingen vaak nog te veel gericht op de man. Daarnaast zou de gemeente de vrouwen kunnen helpen om meer inzicht te krijgen in hun kwaliteiten en talenten. Een groot deel van de vrouwen heeft geen opleiding of heeft die niet afgemaakt. Dan is het dus goed om even stil te staan bij de talenten die een vrouw heeft en waar nog verbetering haalbaar is.”
Zijn advies is dan ook om laagdrempelig te beginnen. Avrić: “Sommige gemeenten bieden de mogelijkheid om werkervaring op te doen met behoud van een uitkering. Zo kun je meerdere banen proberen en werkervaring opdoen om sneller door te stromen naar een betaalde baan. Wat ook zou kunnen helpen, is het faciliteren van leer-werkervaringsplekken. Dan krijgt ze bijvoorbeeld tijdens het werk taallessen, leert ze de vaktaal terwijl ze het in de praktijk toepast of is er een constructie mogelijk waarbij de vrouw een paar dagen naar school gaat en een paar dagen werkt.”
Integratie-expert, Linda Bakker, heeft gekeken naar zo’n leer-werktraject in Utrecht. Daar zijn bijvoorbeeld trajecten voor vrouwen in de horeca. Bakker: “De vrouwen krijgen dan een praktijkopleiding gekoppeld aan een mbo-opleiding en taalopleiding.” Ze zag daar dat zo’n traject ontzettend succesvol is. “Vrouwen ronden hun mbo-opleiding af en de verwachting is dat ze dan aan het werk gaan.” 
En daar zitten meerdere voordelen aan, volgens haar. “Het traject geeft de vrouwen zelfvertrouwen. Ze durven het aan om uit hun vertrouwde netwerk te stappen. Dat zorgt er weer voor dat ze hun netwerk vergroten.” Bakker weet dat het geld en maatwerk kost om zo’n traject tot succes te maken. “Er gaat veel tijd en aandacht in zitten, maar dat is het allemaal waard.”