Gemeente Ridderkerk aan het werk voor vrouwelijke statushouders
Iemand die nieuwkomers actief ondersteunt, is Shafiqa Habib. Zij is oprichter van Stichting Multicultureel Ridderkerk en krijgt via de Gemeente Ridderkerk een aantal nieuwkomers toebedeeld die ze dan vervolgens kan begeleiden. “Die nieuwkomer help ik dan bijvoorbeeld met het vertalen van gesprekken met Vluchtelingenwerk (Nederland, red.) en het halen van de sleutel van het huis. Daarnaast ga ik op zoek naar vrijwilligers of mensen die tegen een lage prijs het huis kunnen behangen of verven en ga ik met ze langs tweedehandswinkeltjes om het huis in te richten.”
"De Afghaanse vrouw mocht in Afghanistan niet zoveel"
-Shafiqa Habib
-Shafiqa Habib
Habib merkt dat het vrouwen meer tijd kost om te integreren. “Veel vrouwen uit Afghanistan zijn analfabeet en niet naar school geweest. Deze vrouwen hebben iemand nodig die hun taal spreekt en die kan uitleggen hoe het in Nederland werkt.” Maar dat is niet het enige waar de vrouwen tegenaan lopen. “De man-vrouwverhouding in Afghanistan is heel anders,” vertelt Habib. “De Afghaanse vrouw mag niet zoveel. Ze zijn jaren onderdrukt geweest en hebben trauma’s die ze meedragen. Veel van hen zijn mishandeld of misbruikt. Door veel gesprekken te voeren, kan er dan langzaam verandering plaatsvinden. Vanuit de Afghaanse cultuur is het bijvoorbeeld vreemd voor vrouwen om te leren fietsen of zwemmen. In Afghanistan mochten ze dat niet en in Nederland moeten ze dat ineens leren. Dat is heel lastig voor hen."

Speciale vrouwenmiddagen in Ridderkerk
"In Ridderkerk hebben we daarom bijvoorbeeld een zwemmiddag voor vrouwen georganiseerd in het zwembad. Door die speciale middag hebben veel vrouwen nu hun zwemdiploma gehaald, terwijl ze eerder niet eens in de buurt
van water wilden komen.”
van water wilden komen.”
"Ik voer gesprekken met mannelijke statushouders, net zo lang tot zij begrijpen dat zij de vrouw kunnen helpen in de opvoeding”
- Shafiqa Habib
Naast een speciale aanpak voor vrouwen, vindt Habib dat er ook aandacht moet worden besteed aan de man. “De man moet leren hoe hij de vrouw kan helpen. In Afghanistan was het misschien normaal dat de vrouw alles deed voor de man, maar zij wonen daar nu niet meer en in Nederland werkt het anders. De man kan best helpen om een kind naar school te brengen. Deze verandering is lastig voor de man, maar wederom is het belangrijk om goede gesprekken te voeren.
Net zolang tot hij het begrijpt.”
Net zolang tot hij het begrijpt.”
Zo heeft Habib laatst een gezin geholpen waar drie kinderen kort achter elkaar geboren werden. De vrouw was de hele dag voor hen aan het zorgen en deed daarnaast het huishouden. Daardoor kon ze de taal niet leren of connecties opbouwen met de mensen om haar heen. Habib: ”De man was niet van plan om haar te helpen. Na veel gesprekken met hem kan hij nu melk opwarmen en geven aan de baby. Ook kan hij de kinderen naar bed brengen. Hij vertelde me dat hij eerst niet begreep waarom hij moest helpen, maar dat hij nu blij is dat hij voor zijn kinderen kan zorgen en kan helpen met de opvoeding.”