Hulp gemeente aan vrouwelijke statushouders
Niet alle Afghaanse vrouwen weten dat de gemeente hen kan helpen om bij de juiste instellingen en organisaties terecht te komen. Als ze vastlopen in het proces van participatie in de samenleving, kan de vrouw naar de gemeente toestappen. Maar wat moet ze dan vragen? Met andere woorden: Wat kan de gemeente voor de Afghaanse vrouwelijke statushouders betekenen?
Bora Avric, onderzoeker bij KIS, geeft aan dat de vrouwen verschillende vragen kunnen neerleggen bij de gemeente. "Denk hierbij aan vragen als: ‘Ik zou best actiever willen zijn in mijn wijk of gemeente, waar kunnen jullie me aan koppelen?’ of ‘Wat kan ik als vrijwilliger doen?’ of ‘Zijn er bepaalde activiteiten waar ik aan kan deelnemen?’"
Bij de meeste gemeentes werken mensen die vrouwen kunnen ondersteunen in het integratieproces. Dat zijn participatiecoaches of -makelaars. Bora: "Die zijn er speciaal om de statushouders te helpen met integreren. Een coach of makelaar gaat bijvoorbeeld mee bij het aanvragen van een betaalpas of laat zien waar de statushouders boodschappen kunnen doen en hoe dat werkt."
In gemeente Ridderkerk wordt er gebruik gemaakt van zulke participatiecoaches en
-makelaars. Zij begeleiden alle statushouders, maar zetten zich ook specifiek in voor de vrouwelijke statushouders.
-makelaars. Zij begeleiden alle statushouders, maar zetten zich ook specifiek in voor de vrouwelijke statushouders.
Naast het inschakelen van een coach, kan de gemeente de vrouw ook andere mogelijkheden aanreiken. Zo kan zij via de gemeente ervoor kiezen om sociaal werk te verrichten. Denk hierbij aan vrijwilligerswerk bij een zorginstelling. Ze zou verder nog kunnen meedoen aan een cursus waar haar bepaalde vaardigheden worden aangeleerd.”